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September 22, 2009 
 

Home Care Registry (HCR) Frequently Asked Questions (FAQs) 
 
These FAQs respond to questions that are not addressed in other HCR materials posted on the 
HPN, such as Alerts and Dear Administrator Letters (DALs).  Please consult these materials in 
conjunction with the following FAQs, which will be updated as needed.  
 
General Questions 
 
Q1.  Why is the HCR necessary?  
 
A.  The HCR is mandated by Chapter 594 of the Laws of 2008.  It is part of an 

ongoing effort to ensure that the individuals employed by home care 
agencies to provide home care services have been properly trained and 
are suitable to provide services to New Yorkers in their homes.  The HCR, 
when fully operational is also a tool that the public can use to get more 
information on potential home care workers..  

 
Q2.   Does the Department of Health guarantee the accuracy of the 

information in the HCR about personal care and home health aides? 
 
A. The HCR provides limited information about home care workers who have 

successfully completed a state approved training program in New York 
State.   Information contained in the HCR may be entered and updated by 
third parties, and the Department of Health does not guarantee the 
accuracy of third-party information provided nor endorse any individual 
listed in the HCR.  It is the responsibility of those accessing the HCR to 
verify the credentials, employability and competency of any individual 
listed in the registry. 

 
Q3.   Does the Home Care Registry have a Help Desk? 
 
A.  Yes.  The toll-free phone number is 1-877-877-1827.  Help is also 

available by e-mail to HCREG@health.state.ny.us.  
 
Q4. How do home care services agencies and approved training 

programs access the HCR to enter the required information? 
 
A. Training programs and home care services agencies access the HCR 

through their HPN/HCS accounts. 
 
Q5. What if I don’t have an HPN account? Who do I go to?  
 
A.  Phone the HCR Help Desk at its toll free number: 1-877-877-1827.   
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Q6.  How does the public get to the HCR? 
 
A.  The public can access the HCR through the DOH public website at 

www.health.state.ny.us. 
 
Q7. If someone doesn’t have access to the internet, can they still access 

the HCR information? 
  
A.  Yes.  Individuals without access to the internet can phone the HCR Help 

Desk at 1-877-877-1827.  Help Desk staff can verify a person’s training 
status and whether the aide is approved for employment. 

 
Q8.   Why does the DOH differentiate training entities from training 

programs?  They are the same thing.   
 
A.  They aren’t always the same thing.  There are two basic reasons why the 

HCR differentiates between training entities and training programs: 
 

• Training entities are schools, colleges, BOCES programs, etc under 
the jurisdiction of the State Education Department (SED).  Every 
training entity has at least one training program and some have many 
training programs on different subjects. 

 
• The majority of training entities under the jurisdiction of DOH are home 

care services agencies and home care worker employers.  
Approximately 300 home care services agencies have DOH approved 
training programs.     

 
Q9.  I represent a home care services agency with an approved Personal 

Care Aide Training Program (PCATP) and a Home Health Aide 
Training Program (HHATP).  Does the HCR differentiate my 
organization’s multiple functions as an employer and a training 
program? 

 
A.      The HCR differentiates these two functions through the roles that your 

HPN Coordinator must assign to your staff to enter and/or change 
information made to the HCR.  The HPN roles for training programs are 
different from the roles assigned to employers.  An email was sent to all 
HPN coordinators in August explaining the different roles and provided 
directions on how to assign the roles.  If you have questions regarding the 
different HPN responsibilities, please contact the HCR Help Desk at 1-
877-877-1827.   
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Q10.  Who is responsible for the information entered into the HCR?  
 
A.  The home care services agency is accountable for the information it 

enters in the HCR.  The training program is accountable for the 
information that it enters in the HCR.  The senior official who signs the 
written sworn statement is accountable for the information in the written 
sworn statement.   

 
Q11.  Will the certificate number be the same number on duplicate 

certificates? 
 
A.  Yes.  
 
Q12.  Does maintaining information in the HCR replace required 

recordkeeping for training programs or home care services 
agencies?  

 
A.  No.    
 
Q13.  Our agency information will be available to the public in the HCR.  Is 

it possible that we will receive telephone calls about staff listed in 
the HCR?  

 
A.  Yes. If this happens, follow your agency’s policies and procedures for 

disclosing employee information.  
 
Q14.  Can the last 4 digits of the social security number be used without 

consent? 
  
A.  No.   
 
Q15. Does DOH have a template we can use to develop HCR policies and 

procedures? 
 
A.  No.  Training programs and home care services agencies are encouraged 

to review Chapter 594 of the Laws of 2008, the regulations and 
information provided on the HPN. 

 
Q16.  Due to the short timeframes to enter information into the HCR, will 

home care agencies and training programs be allowed to assign 
more than one person to data entry functions?  

 
A.   Yes.  In fact, you are required to assign at least two different employees to 

the newly created HPN data entry and modification roles for the Home 
Care Registry. 
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Training Program Questions 
 
Q17.  How will the HCR be structured to accommodate agencies who have 

both PCA and HHA training programs approved by DOH? 
 
A.   The HCR requires training programs to create classes.  As part of creating 

a class, you will indicate whether it is a PCA or HHA class. You will enter 
the names of the people enrolled in it.  If some of these people withdraw 
from the class or fail to complete it for any reason, you will indicate this on 
the HCR.  When you print certificates for those in the class that 
successfully completed it, the certificates will state whether the class was 
PCA or HHA depending on what you entered into the HCR when you 
created the class.   

 
Q18.  We’re a small organization.  Do I need to have a different person for 

official agency designee, supervising nurse, nurse instructor, etc.? 
  
A.  No. 
 
Q19. What is this new “senior official” role? 
 

A. In reference to personal care and home health aide training programs, the 
HCR statute requires “a written sworn statement by the senior official 
of the entity that offers or provides such program, made under penalty of 
perjury, certifying that each person has in fact successfully completed the 
identified program, identifying each such person by name, address, date 
of birth and date on which such program was completed, and describing 
the nature of the education or training covered in such program; and (ii) 
proof that such entity has verified the true identity of each person who has 
successfully completed the identified program.” 

 
The senior official must be an individual with responsibility for oversight of 
your training program and must be authorized to execute a legally binding 
instrument on behalf of the operator of the program.  The senior official 
may be the operator..  

 
 
Q20.  Is there any limit on the number of senior officials a training program 

can have? 
 
A.  No.  However, each designated senior official must meet the criteria set 

forth in Question 19.   
 
Q21.  Can the board of directors of a training program assign authority to 

any employee to be the senior official who signs the written sworn 
statement? 
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A. Each senior official designated by a training program must have oversight 

of the training program and must be authorized to execute a legally 
binding instrument on behalf of the operator of the program.   

 
Q22.  I have a trainee who began training on September 24 but then 

withdrew on September 25.  Do I still have to enter this person?  
 
A.  No. 
 
Q23.  I have a trainee who began training September 25 but withdrew on 

September 26. Do I still have to enter this person? 
  
A.  Yes.  You must enter information for all trainees who were enrolled in 

classes that began on or after September 25, 2009, regardless of whether 
and when they withdrew from that class. 

 
Q24.  Does a certificate need to be printed for each person who 

successfully completes the training program? 
 
A. Yes.    
 
Q25.  How long does the training program retain the certification form? 
  
A.  Records must be retained for six years.  
 
Q26.  How many certificates should be printed?  
 
A.  There is the option of printing two original certificates.  You are required to 

maintain an original signed certificate in your files for six years.  The other 
signed certificate should be given to the aide.  

 
Q27.  Can a training program charge for duplicate certificates?  
 
A.  No.  As per the statutory requirements “No charges shall be imposed on 

any person or entity for any costs related to the registry.” 
  
Q28.  Do we need the aide’s signature on the certificate?  
 
A.  No.  
 
Q29.  Will the certificate look the same for all HHAs and PCAs?  
 
A.  Yes. 
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Q30.  For aides who begin a training program after September 25, 2009 and 
receive a certificate that was generated through the HCR, how does 
the aide obtain a replacement certificate if the original is lost? 

 
A.  As in the past, the aide should request a duplicate certificate from the 

training program that issued the original certificate.  If the training program 
has closed, the aide should phone the Home Care Registry’s toll-free 
number.  Upon provision of documentation of identity, Registry staff will 
send a duplicate certificate to the aide.  If the training program still exists 
but declines to provide a duplicate certificate, the aide should phone the 
Registry at the toll free number for assistance in obtaining a certificate.   

 
Q31.  I have both a PCATP and an HHATP.  Can I issue PCA certificates to 

students enrolled in my HHATP who successfully complete only the 
PCA portion of the training program? 

 
A.  No.  In order to print a PCA certificate for a student, that student has to be 

enrolled in a PCA class and successfully complete your PCA training 
program. 

 
Q32.  Does the individual have to go back to the training organization that 

originally trained her to get a competency evaluation?  
 
A.  No.  Any DOH approved PCATP can administer the Alternative 

Competency Demonstration to an individual who wishes to work as a 
personal care aide.  Home care agencies that do not have an approved 
PCATP cannot competency test. 

 
 Any DOH approved HHATP can competency test certain individuals (such 

as certified nurse aides and home health aides whose certification has 
lapsed) who wish to work as home health aides.  Home care agencies that 
do not have an approved HHATP cannot competency test.  Please refer to 
DAL DHCBC 06-02 (link provided below) issued April 13, 2006 for 
additional guidance on training requirements for home health aides. 

  
 http://www.health.state.ny.us/professionals/home_care/curriculum/docs/da

l_06-02.pdf 
 
Q33.  Will there be a separate authorized person form designated for the 

registry?  
 
A.  No.  This is not necessary for HCR purposes.    
 
Q34. Do I have to assign staff to HPN/HCR roles in order to complete the 

Training Program Survey? 
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A.  No. 
 
Q35.  Can a training program enter employment information on an aide? 
 
A.  No.  Training programs may enter only training information for an aide. 
 
Q36.  Is data on trainees available to the public? 
  
A.  No.  
 
Home Care Agency (Employer) Questions 
 
Q37. When the HCR indicates that an aide is “Approved for Employment,” 

what does that mean? What does it mean when the status is 
“Unknown”? 

 
A. Workers who apply for employment with a home care services agency are 

required to undergo a background investigation that determines an 
individual’s eligibility for employment.  If factors that would disqualify a 
worker from employment are found, that person is deemed “disapproved” 
for employment.  A home care services worker whose certification has 
lapsed, or been suspended or revoked, is also “disapproved” for 
employment.  Home care services agencies may not hire any individual 
who is disapproved for employment.  If a background investigation yields 
no disqualifying factors, the employee is deemed “approved” for 
employment and may be hired. 

 
 An “unknown” status may mean that an individual has applied for 

employment with a home care services agency and the background 
investigation is still pending.  It may also mean that the individual has 
never applied to work with a home care services agency, as these 
individuals are not required to submit to a background investigation.   

 
Q38. What does it mean if the HCR says that the status of the home health 

aide’s certification is “lapsed”? 
 
 If the home health aide has not worked for a home care services agency 

or hospice within the past 24 consecutive months, the aide’s training has 
lapsed and he/she is ineligible for employment by a home care services 
agency.  In order to reinstate his or her eligibility for employment, the aide 
must successfully complete a state-approved education or training 
program.  Information in the HCR regarding an aide whose certification 
has lapsed is not up to date, and may not accurately reflect current 
information about that aide.  This only applies to home health aides; 
personal care aide certifications do not lapse. 
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Q39. What does it mean if the HCR says that the status of the aide’s 

certification is “revoked”?   
 
A. This means that the Department of Health has revoked the certificate for 

the aide and he/she is ineligible to be employed by any home care 
services agency.  Information on the HCR for an aide whose certification 
was revoked will not be updated after the date of revocation.  Home care 
services agencies may not hire or continue to employ individuals after 
their certification has been revoked. 

 
Q40. What does it mean if the HCR says that the status of the aide’s 

certification is “suspended”? 
 
A. This means that the Department of Health has suspended the aide’s 

certificate for an indefinite period of time.  Home care services agencies 
may not hire an aide whose certificate has been suspended.  Please note 
that information regarding the aide may not be complete or up to date 
while certification is suspended. 

 
Q41. Is the HCR employment information for the worker reliable? 
 
A. This information is self-reported.  The Department does not guarantee its 

accuracy. 
 
Q42. Can you please explain the information in the 

“Convictions/Findings” section of the HCR?  
 
A. This section contains limited records of convictions or administrative 

findings involving abuse, mistreatment, neglect or misappropriation of 
funds by a personal care or home health aide while in a patient care 
setting.  It applies to convictions and determinations in New York State 
only.  Other types of convictions or administrative determinations, if any, 
and convictions and findings from other states, if any, are not reported..  
Administrative determinations are available for a limited set of patient care 
settings only.  The information in this section is reported voluntarily by 
state and local agencies, and may not reflect complete and up to date 
information for the individual listed.     

 
 
Q43.  If an aide employed by my agency on September 25, 2009, leaves 

after that date, is it my responsibility to add this person to the HCR?  
 
A.  Yes.  
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Q44.  My agency has hundreds of staff.  Does the HCR provide any way for 
us to electronically upload aides in batches?  

 
A.  That feature is not currently available.  DOH will continue to develop 

improvements in the administration of the HCR. 
 
Q45. As a home care services agency can certificates be printed for aides 

once verification of successful completion of a training program? 
 
A. No.  Only training programs can print certificates, and only for the students 

who successfully complete their training program.  
 
Q46.  If my agency sends aides to the local nursing college, do we certify 

them? 
 
A.  No.  The only organizations that can issue certificates are approved 

training programs.  
 
Q47.  If an aide presents a questionable certificate, should this be 

reported? 
 
A.  If you suspect that a certificate was fraudulently issued, you should report 

it to your region’s Medicaid Fraud Control Unit in the New York State 
Office of the Attorney General and the Office of the Medicaid Inspector 
General.  After contacting the appropriate authorities you may also provide 
the information to the HCR Help Desk at 1-877-877-1827. 

 
Q48.  Before interviewing an applicant for an aide position, can a home 

care services agency search the HCR to ascertain his/her status?  
 
A.  Yes.  However, all aides currently employed are not required to be entered 

into the HCR until September 25, 2010.  During the first year of 
implementation, employers should continue their current review process to 
ascertain an aide’s training status.  

 
Q49.  Will an individual’s work history be available on the HCR? 
 
A.  Yes. By September 25, 2010, the HCR will provide information on home 

care employment as provided by the aide.  The legislation creating the 
HCR allowed for a twelve month implementation phase to allow existing 
home care services workers and employers time to provide information to 
the HCR. 

 
Q50.  Does the HCR section on home care employment history include the 

reason for termination?  
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A.  No.  
 
Q51.   Can a home care agency enter training program information for an 

aide? 
 
A. This is determined by the date the aide’s class started.   

 
If the aide successfully completed training in a class that started on or 
after September 25, 2009, the home care agency may not enter any 
training information on the aide.  The only organization that can do this is 
the training program that trained the aide and issued the certificate.  For 
this group of aides, the home care services agency may enter only 
employment information. 

 
 If the aide successfully completed training in a class that did not start on or 

after September 25, 2009, the home care agency must enter both training 
and employment information.   

 
 


