
Frequently Asked Questions 
In Response to Newly Adopted Adult Home Regulations 

 
 

1. Question:   A person with serious mental illness who was a resident of a 
transitional adult home moved to a hospital for rehabilitation and is still there.  The 
adult home initially held the bed for this person, with the expectation that they 
would return to the adult home within 90 days. However, when the rehabilitation 
needs were not resolved within 90 days, the person was discharged, with the offer 
and understanding that they could be readmitted if appropriate after rehabilitation 
was complete.  Would this person be considered a new admission that would 
increase the adult home’s mental health census, or would the fact that the adult 
home was this person’s residence immediately prior to his or her current period of 
hospitalization” as set forth in the OMH regulations mean that the person could be 
readmitted?      

 
1.  Answer:   A person is not discharged from an adult home until their Residency 
Agreement has been terminated.  Provided the Residency Agreement has not 
been terminated, the individual is still a resident of the adult home and may move 
back to it.  However, if the Residency Agreement has been terminated, the 
individual has been discharged from the adult home and is no longer a resident.  
In this case, the individual would be considered a new admission that would 
increase the adult home’s mental health census.  Under the latter scenario, a 
transitional adult home would not be permitted to admit the resident.  

 
 

2.  Question:  18 NYCRR Part 487.4 (g) states that professionals that may 
complete a Mental Health Evaluation must be "approved by the Department in 
consultation with the Office of Mental Health". What does this mean?  Does an 
adult home have to request approval from DOH/OMH for every individual who 
may fill out a mental health evaluation?     

2. Answer: The intent of this regulation is to ensure that only qualified 
professionals complete the required mental health evaluation and secondly that 
the evaluation provides the information necessary to determine if an individual has 
a serious mental illness as defined under 18 NYCRR Section 487.2 (c) and in 
accordance with the guidance issued January 16, 2013.  
 
The Department has developed Guidance on Qualifications for Completing Mental 
Health Evaluations in consultation with the Office of Mental Health, and has 
posted the guidance on the DOH website.  The Department will not require prior 
approval of mental health evaluators on a person-by-person basis.  Rather, each 
individual conducting mental health evaluations must meet the criteria set forth in 
the guidance.  The operator of an adult home shall maintain proof of such 
qualifications for each individual conducting mental health examinations in the 
form of a curriculum vitae that includes the individual’s name, educational 



background, current employment, professional licenses, professional experience, 
past positions held, and current contact information for the individual.  Resumes 
must be updated annually.   
 
 

 

3. Question:  What if in the adult home’s geographic area there is no professional  
available who meets the requirements set forth in the Department’s Guidance on 
Qualifications for Completing Mental Health Evaluations. Must the adult home 
refuse admission to prospective residents who require a mental health evaluation 
or discharge current residents whose mental health evaluation is due?  

3. Answer: The adult home must make arrangements with a professional with the 
required qualifications to conduct mental health evaluations.   

 

4. Question: When will the Department-mandated Mental Health Evaluation form 
be issued? In the meantime, do adult homes using their own Mental Health 
Evaluations in accordance with 487.4 remain in compliance? 

4. Answer: The Department of Health is in the process of developing a mental 
health evaluation form.  In the meantime, in order to  maintain compliance, adult 
home operators must assure that any form that is currently in use or planned for 
use  asks for the information necessary to meet the all applicable regulatory 
requirements, including the requirements of 18 NYCRR § 487.4(g).  
 

 
 
 
5. Question:  Do the regulatory requirements apply even before transitional adult 
homes have completed and submitted their compliance plans to the Department?   
 

5.  Answer:  Yes.  The amended regulations are effective immediately upon 
adoption.  An operator may request a waiver of non-statutory requirements of Part 
487 pursuant to 18 NYCRR Section 487.3(g).  Applications for approval must be 
submitted in writing to the appropriate regional office and must include: 

a) The specific regulation for which a waiver is sought; 
b) The reason the waiver is necessary; and 
c) A description of what will be done to achieve or maintain the intended 

outcome of the regulation and to protect the health, safety and well-being 
of the residents. 



Failure to adhere to the terms of the approved waiver would result in rescission of 
the approval and imposition of penalties for the applicable regulation.  Please 
refer to 18 NYCRR Section 487.3(g) for detail.  

 
 


