
 

 

 
FIDA FAQ on HARP-like benefits, Health Homes, & Hospice 

 
 
HARP/BEHAVIORAL HEALTH-RELATED QUESTIONS: 
 

1. What are the three HARP State Plan services just included in the FIDA benefit 
package?  
A. The three Health and Recovery Plan (HARP) services have been added to the Fully 

Integrated Duals Advantage (FIDA) covered benefits and are reflected in participant-
facing materials effective January 1, 2016.  These three services are the same for 
FIDA as they are for HARPs, but are being offered through FIDA because an 
individual cannot be in both a FIDA and HARP.  The three services and definitions 
will be added to Appendix A of the Three-way Contract when it is amended. They are 
specifically: 

 

 Comprehensive Psychiatric Emergency Programs (CPEPs) are Office of Mental 
Health (OMH) licensed programs designed to directly provide or ensure the 
provision of a full range of psychiatric emergency services, 24 hours a day, 
seven days a week, for a defined geographic area.  Currently, there are 19 
licensed CPEPs in New York State operated at 18 Article 28 hospitals. 

 Crisis Intervention Services are clinical interventions with an existing client or 
collateral of the clinic.  Crisis covered services need not be anticipated in a 
treatment plan and except where limited by Current Procedural Terminology 
(CPT) code, these services may be provided by phone or in person.  The minimal 
service expectation is that each clinic will have the capacity (directly or by 
agreement) to respond with a clinician to existing clients via phone 24/7.  At the 
clinic's option, a program may provide face-to-face crisis services 24/7.  

 Residential Addiction Services are services delivered by an Office of Alcoholism 
and Substance Abuse Services (OASAS) designated Part 820 Residential 
program. 

 
The FIDA Program already covers many Behavioral Health (BH) services. 

 
2. Will the Participant have access to the expanded Home and Community Based 

Services (HCBS) services that HARPs will provide? 
A. No.  FIDA Plans will not be covering the expanded BH HCBS services that will be 

provided through HARPs.   
 

3. Are FIDA Plans required to include the OMH suite of Article 31 clinic services in 
their benefit list or can they limit mental health services to those covered by 
Medicare? 
A. Yes, FIDA Plans are required to cover Article 31 services.  Plans are not able to limit 

their coverage to Medicare covered services only. Please see Appendix A of the 
three-way contract for the complete description of all services that Plans must cover.   
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4. Can an individual be eligible for both FIDA and HARPs? 

A. No, FIDA is for dual-eligible individuals, which means the individual has both 
Medicaid and Medicare.  HARPs is for Medicaid-only individuals. 

 
5. Is continuing day treatment still a covered service under FIDA?  

A. Yes. For a full list of covered items and services, please see Appendix A of the 
Three-way Contract: 
https://www.health.ny.gov/health_care/medicaid/redesign/mrt_101.htm. 

 
6. Are crisis visits covered under FIDA?  

A. Yes, crisis visits will be covered by a FIDA Plan as they are an OMH service.  Note 
the following language in Appendix A of the FIDA Three-way contract states:  “As a 
term and condition of this Demonstration, the FIDA Plan will be required to provide 
all Medically Necessary Medicare Parts A, B, and D and Medicaid State Plan and 
1115(a) and 1915(c) waiver Items and Services.  Table A-1 provides a list of FIDA 
Demonstration Covered Item and Services.  Table A-1 will be updated to address 
any changes due to State Plan Amendments, 1115(a) demonstration amendments, 
and 1915(c) waiver amendments during the Demonstration.” 

 
7. How can FIDA Plans contract for Residential Addiction Services when there are no 

state approved providers yet?   
A. The state recognizes that Part 820 Residential Addiction Services are not yet 

available. As such programs become available FIDA plans must incorporate them 
into the networks. If such programs are not yet available the plan is not held to the 
Part 820 contracting requirement.    

 
8. Who can provide Crisis Intervention Services? 

A. Crisis Intervention Services can be provided by any OMH clinic.  You can locate 
these and other NYS mental health providers by using the search tool on the OMH 
website:  http://bi.omh.ny.gov/bridges/index. 

 
9. Are there approved CPEP providers that we should be looking to contract with?   

A. Yes.  CPEP providers are listed by county below.  Please note, there are currently no 
CPEP providers in Nassau and Westchester counties.  FIDA Plans servicing these 
counties will be issued Statements of Agreement for this service in these counties.   

 
Bronx County 
Bronx-Lebanon Hospital Center CPEP                                                                                                                                                       
1265 Franklin Avenue, 2nd Floor, Franklin Tower                                                                                                                                
Bronx, New York 10456   Tel: 718-901-8222 
 
Jacobi Behavioral Health Care Services CPEP                                                                                                                                        
1400 Pelham Parkway, South West Wing                                                                                                                                                                   
Bronx, New York 10461   Tel: 718-918-3644 
 
Kings County 
Brookdale Hospital CPEP                                                                                                                                                                     
1 Brookdale Plaza, CMC Building,13th Floor                                                                                                                     
Brooklyn, New York 11212  Tel: 718-240-6330     
 

https://www.health.ny.gov/health_care/medicaid/redesign/mrt_101.htm
http://bi.omh.ny.gov/bridges/index
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NYC-HHC, Kings County Hospital Center CPEP                                                                                                                                               
410 Winthrop Street, Building R                                                                                                                                                          
Brooklyn, New York 11203   Tel: 718-245-2312 
 
NYC-HHC Woodhull Medical and Mental Health Center                                                                                                     
Woodhull CPEP                                                                                                                                                                                     
760 Broadway                                                             
Brooklyn, NY 11206   Tel: 718-963-8000 
 
New York County 
Beth Israel Medical Center CPEP                                                                                                                                              
First Avenue at 16th Street, Silver Pavilion, 1st Floor                                                                                                                                  
New York, New York 10003   Tel: 212-420-4614 
 
NYC-HHC, Bellevue Hospital Center CPEP                                                                                                                             
462 First Avenue                                                                                                                                                                 
New York, New York 10016   Tel: 212-562-4419 
 
NYC-HHC Harlem Hospital Center CPEP                                                                                                                     
506 Lenox Avenue, Martin Luther King Pavilion                                                                                                   
New York, New York 10037   Tel: 212-939-3328 

St. Luke's Roosevelt Hospital Center CPEP                                                                                                                                 
1000 Tenth Avenue, Roosevelt Hospital Site                                                                                                                      
New York, New York 10019   Tel: 212-523-4104 

The New York and Presbyterian Hospital                                                                                                            
Columbia Presbyterian Center CPEP                                                                                                                               
622 W. 168th Street, Presbyterian Hospital Bldg., 1st Floor                                                                                  
New York, New York 10032   Tel: 212-305-8930     

The New York and Presbyterian Hospital                                                                                                                               
Weill Cornell CPEP   

Greenberg Pavilion, 11th Floor                                                                                                                                                         
525 East 68th Street,                                                                                                      
New York, New York 10065   Tel: 888-694-5700 

Queens County  

Jamaica Hospital Medical Center CPEP                                                                                                                        
8900 Van Wyck Expressway, Ground Floor                                                                                                          
Jamaica, New York 11418  Tel: 718-206-7099 

NYC-HHC Elmhurst Hospital Center CPEP                                                                                                                            
79-01 Broadway                                                                                                                                                              
Elmhurst, New York 11373  Tel: 718-334-3556      

NYC-HHC Queens Hospital Center                                                                                                                                       
82-70 164th Street, Cellar Floor                                                                                                                                  
Jamaica, New York 11432   Tel: 718-883-3000 
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Richmond County 
Richmond Medical Center/dba Richmond UMC                                                                                                          
Richmond UMC CPEP                                                                                                                                                                       
355 Bard Avenue, 1st Floor                                                                                                                                           
Staten Island, New York 10310  Tel: 718-818-6443      
 
 

10. Are FIDA Plans required to pay Article 31 clinics "government" Medicaid rates?  
A. Yes. 

 
11. If continuing day treatment is covered under FIDA, how do providers bill for this 

Behavioral Health service?  
A. The provider would bill the FIDA Plan for the service. 

 
12. Are FIDA care coordinators contacting behavioral health providers to alert them 

when an individual has enrolled into FIDA? 
A. The FIDA Care Manager will contact the BH professional if the Participant is 

currently receiving BH services.  The BH provider may also be invited to participate 
in developing the Person-Centered Service Plan (PCSP). 

 
13. Will the Participant's care plan take the place of an OMH/DOH required treatment 

plan/treatment plan review? 
A. The Participant’s PCSP will address the FIDA Participant’s medical, behavioral 

health, long-term services and supports as well as social needs, but it will not replace 
a required treatment plan.  Existing or necessary OMH required treatment plans 
must be incorporated into PCSPs.  In addition, the FIDA Plans must allow 
participants to maintain existing BH providers for up to 24 months.  

 
 
HEALTH HOMES-RELATED QUESTIONS: 
 

14. Are FIDA participants also eligible for Health Homes? Do FIDA enrollees have 
access to Health Homes?   
A. Yes, FIDA Participants are eligible for Health Homes since it is a State Medicaid Plan 

service. FIDA participants are not required to access health homes. 
 

15. How does FIDA relate/connect to the Medicaid Health Homes program? 
A. A FIDA Participant may choose to participate in a Health Home without this 

impacting their FIDA participation.  Should a FIDA Participant choose to participate in 
the Health Home, the Health Home and FIDA Care Manager will coordinate the care 
management. 

 
16. Who pays for the health home benefit under FIDA, the plan or FFS Medicaid? 

A. The Plan would be required to cover the health home benefit because it is a State 
Medicaid Plan service that must be covered. 
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HOSPICE-RELATED QUESTIONS: 
 

17. Can a person receiving Hospice join FIDA? 
A. No, an individual currently in receipt of Medicare or Medicaid hospice services is not 

eligible to enroll in FIDA.  However, if an individual requires hospice services after he 
or she enrolls in a FIDA Plan, he or she may remain enrolled in it.  

 
18. Is Hospice/end-of-life care included or carved out of FIDA? 

A. Per Section 4.2.2.2 of the Three-way Contract, if a Participant elects to receive the 
Medicare hospice benefit, the Participant may remain in the Demonstration Plan, but 
will obtain the hospice service through the Medicare FFS benefit and the 
Demonstration Plan would no longer receive the Medicare Parts A/B Component for 
that Participant as described in this section.  Medicare hospice services and hospice 
drugs and all other original Medicare services would be paid for under Medicare 
FFS.  The FIDA Plan and providers of hospice services would be required to 
coordinate these services with the rest of the Participant’s care.  The FIDA Plan 
would continue to receive the Medicare Part D Component for all non-hospice 
covered drugs.  Election of hospice services does not change the Medicaid 
Component. 

 
19. Does a hospice service provider bill FIDA or Medicare/Medicaid Fee-For-Service 

for its enrollees? 
A. Hospice providers would bill Fee-For-Service to either Medicaid or Medicare. 

 
20. Would the FIDA Plan cover all other services not covered by hospice ex: routine 

medications not covered under Hospice? 
A. Yes, the FIDA Plan would cover all other services. 

 


